Roblox Stock: Sell The Rip (RBLX)

By | June 28, 2022

Конференция за разработчици на Roblox 2019

Ian Tuttle/Getty Images Entertainment

Въведение

Акции на Roblox (NYSE: RBLX) са се възстановили с около 48% от дъното през юни от 24,70 долара, тъй като пазарите се придържаха към убеждението, че инфлацията може да е достигнала връх. Докато падането на цените наистина е силна възможност за 2H22 и това предполага благоприятен фон за дългосрочни активи, фундаменталните перспективи на Roblox остават под въпрос, като се има предвид, че компанията е до голяма степен водена от пандемия. В резултат на това вярвам, че инвеститорите трябва да третират скорошното пазарно рали като възможност за продажба, като се има предвид, че Roblox вероятно ще продължи да публикува разочароващи резултати, докато светът се връща към нормалността.

Всички хубави неща свършват

Бизнесът на Roblox преживя параболичен растеж веднага след като пандемията удари. През второто тримесечие на 2020 г. компанията отбеляза, че тримесечните резервации скочиха с 229% на годишна база до 494 милиона долара, докато дневните активни потребители (DAU) се увеличиха с 95% на годишна база до 33,4 милиона. Разбираемо, растежът във всички бизнес показатели се изравни през следващите 6 тримесечия, като резервациите достигнаха рекордните $770 милиона (+20% на годишна база), а DAU се разшириха до 49,5 милиона (+33% на годишна база) през 4Q21. Въпреки това акциите на Roblox почти се удвоиха в един момент през четвъртото тримесечие на 2021 г., когато Wall Street and Co. насочиха вниманието си към метавселената.

Както всички бизнеси, които се възползваха значително от пандемията, всички добри неща трябва да приключат. През първото тримесечие на 22-то тримесечие показателите на Roblox започнаха да се равняват на непреодолими резултати от предходната година, като резервациите паднаха с 3% на годишна база до 631 милиона долара, въпреки че DAU все още нараснаха с 28% до 54,1 милиона. Докато ангажираните часове нараснаха с 22% на годишна база до 11,8 милиарда, средните резервации на DAU (ABPDAU) отбелязаха рязко свиване от 25% от $15,48 през 1Q21 до $11,67. Накратко, Roblox успя да разшири своята потребителска база в свят след пандемия, но потребителите не харчат толкова много за платформата, както някога (вижте таблицата по-долу).

See also  Roblox пропуска тримесечните очаквания за резервации

След резултатите за 1Q22, показателите на Roblox през следващите месеци показаха допълнителни признаци на слабост. През април резервациите от $223 милиона отбелязаха спад от 9% на годишна база, докато ABPDAU от $4,19 спадна с 26% на годишна база. През май резервациите от $198 милиона са намалели с 11% на месец и с 9% на годишна база, а ABPDAU отново е намален с $3,92, което е спад от 6% на месец и 23% на годишна база. По същество по-ниските резервации предполагат по-ниски бъдещи приходи, тъй като Roblox не разпознава веднага продажбите, когато играч купи Robux да кажем $10 (валутата на Roblox в играта). Вместо това 10 долара първоначално се записват като резервации и се признават като приход през следващите 25 месеца.

Месечни показатели на Roblox

Фирмени данни

Показателите за 2Q22 вероятно са непостижими

Тъй като показателите за април и май разширяват слабостта на Q’1, е трудно да си представим силно лято за Roblox, когато децата вероятно ще пътуват, вместо да си стоят у дома. Интересното е, че оценките на Street не са се приспособили съвсем към тази реалност, тъй като се очаква резервациите за 2Q22 да бъдат 641 милиона долара (-3,7% на годишна база спрямо -3% през 1Q22). Това предполага резервации от 221 милиона долара през месец юни, увеличение с 12% на месец и 9% на годишна база (срещу -11% на месец май и -9% на годишна база през май), внезапно ускорение, което изглежда няма много смисъл. В резултат на това смятам, че резултатите от Q2 вероятно ще бъдат поразителни, като числата за Q3 и Q4 също са изложени на риск от ревизии надолу.

Защо акциите намаляват толкова много?

Според мен акциите на Roblox се понижават със 76% от пика си през 4Q21 по две причини. Първо, оценката беше водена от огромни спекулации, достигайки неустойчиво високи нива (>24x форвардни EV/продажби) през ноември 2021 г., когато концепцията за метавселена пое всяко заглавие на новини. Второ, въпреки отчитането на рекордни приходи от 1,9 милиарда долара през 2021 г. (повече от удвояване на продажбите през 2020 г.), Roblox продължи да бъде губещ бизнес с оперативен марж от -26%. Когато приливът изчезне, инвеститорите просто нямат търпение за нерентабилни бизнеси, които обещават да правят пари някъде по-нататък.

See also  Носенето на високоговорители около врата може да е новото звуково решение за компютърни игри

диаграма
Данни от YCharts

Това е частта, в която ръководството обикновено моли анализаторите да се позовават на коригираната EBITDA и свободните парични потоци. Въпреки това, голяма част от тези показатели за печалбата идват от компенсация, базирана на акции. SBC е ефективен начин за компенсиране на служителите без никакви първоначални парични разходи, но идва с няколко недостатъка, като например разводняване на акционерите и служителите, които вероятно искат парични компенсации, когато акциите на компанията претърпят голям спад. Накратко, докато SBC може да бъде добродетелен цикъл по пътя нагоре, той също може да бъде порочен кръг по пътя надолу.

Продайте рипа, справедлива стойност от $19

Според оценките на Per Street, Roblox се очаква да достави приблизително 3 милиарда долара резервации (+13% на годишна база) през следващите 4 тримесечия от 3Q22 до 2Q23. Това се свежда до преден EV/продажби от 6x, което може да изглежда неизискващо спрямо предишни нива. Въпреки това прогнозите за бъдещето вероятно ще бъдат ревизирани надолу, тъй като Roblox може вече да има проблеми с изпълнението на очакванията през текущото тримесечие. Това предполага, че акциите може да са надценени, колкото по-високо вървят. Докато компетациите ще бъдат по-лесни през 2H22, 3Q22 и 4Q22 прогнозите за 6% и 11% ръст на резервациите на годишна база изглеждат малко неудобни, като се има предвид, че резервациите за второто тримесечие се очаква да намалеят с 4% на годишна база. Поглеждайки по-нататък към 1H23, оценките за Q1 и Q2 предполагат, че растежът се ускорява съответно до 17% и 20% на годишна база. Тези цифри са доста агресивни, според мен.

Като се има предвид липсата на печалби на Roblox и забавянето на растежа на най-високата линия, DAU изглежда са единственият показател, подкрепящ оценката на акциите. В вероятния случай, когато оценките видят още един кръг от ревизии надолу, съчетан със свиваща се потребителска база, виждам сценарий, при който коефициентът на EV/продажби на Roblox претърпява още 50% спад, за да достигне 3x. Това предполага целева цена от $19 за акция, което е 46% спад от текущата цена от $35. В резултат на това вярвам, че инвеститорите, преследващи ралито, могат да се сблъскат с все по-негативен профил риск/възнаграждение.

See also  Xbox, Sorenson Launch Channel Featuring ASL Interpretation

Разбира се, съществуват рискове, свързани с късо съкращаване на акции като Roblox. Първо, може да има слухове за придобиване, като се има предвид, че акциите намаляват толкова много, че по-голяма компания, която иска да влезе в метавселената, може да намери платформата и потребителите на Roblox за ценни. Второ, няма гаранция, че инвеститорите на дребно не могат внезапно да намерят интерес да повишат цената на акциите, както видяхме в случаи като GameStop и Revlon. Трето, инфлацията може просто да спадне значително по-бързо от очакваното. Това може бързо да предизвика положително настроение или FOMO за повечето дългосрочни активи, като се има предвид нивото на спад, което са преживели.

Roblox не плаща дивидент, като се има предвид, че е нерентабилна компания, така че късите продавачи ще поемат само разходите за заемане, което варира между брокерите. По отношение на инвестиционния хоризонт, бих казал, че до голяма степен зависи от ценовото действие. От техническа гледна точка акциите затвориха с 13% над 50-дневната си пълзяща средна, като дъното от март от $36 е основна съпротива, която вероятно ще попречи на по-нататъшното рали, като се има предвид липсата на фундаментална подкрепа. Ако акциите не успеят да пробият това ниво и се върнат към предишното си дъно от $22, бих очаквал повечето къси продавачи да покрият позициите си.