Демократите критикуват Скот заради временното назначение за главен прокурор | Околна среда | Седем дни

By | June 24, 2022

Демократите обвиниха републиканския губернатор Фил Скот в партийност в четвъртък за решението му да назначи Сузане Йънг за главен прокурор след решението на Ти Джей Донован да се оттегли, за да поеме работа в частния сектор.

Ан Лезак, председател на Демократическата партия на Върмонт, осъди назначаването и отбеляза, че то противоречи на конвенцията за попълване на свободни места в изборни длъжности с хора от същата партия. Донован е демократ.

„Независимо дали това назначение е опит да се подкопаят усилията на демократите да се борят за достъпни рецепти и срещу изменението на климата, или поради друг политически дневен ред, губернаторът Скот парадира десетилетия на двупартийна традиция да назначи бивш републикански помощник над способния, законоустановен заместник на главния прокурор, “, каза Лезак в писмено изявление.

Националната асоциация на главните демократични прокурори обвини Скот в сряда, че играе политика с назначаването.

„Срам за него, че назначи републиканец да заеме мястото на бившия AG Донован“, се казва в изявлението. „Върмонци избраха с преобладаващо мнозинство демократ за поста на главен прокурор през 2020 г. и заслужават да имат демократ на поста за остатъка от мандата на AG Donovan.

Скот похвали Йънг, който се пенсионира като негов секретар на администрацията през октомври, като „въплъщение на публичната служба“. Йънг имаше 40-годишна кариера, която включваше 23 в офиса на AG.

„Особено значимо е, че тя ще бъде първата жена, която ще служи като висш служител на правоприлагащите органи във Върмонт“, отбеляза Скот.

Йънг ще запълни оставащите шест месеца от мандата на Донован след изненадващото му решение да се оттегли от понеделник, за да поеме работа в платформата за онлайн игри Roblox. Тя започва на 5 юли.

See also  PS5: How To Move PS4 Games Into PS5? - The West News

В момента работата на Донован се изпълнява от главния заместник-главен прокурор Джошуа Даймънд. Когато напусна, Донован твърди, че опитът на Даймънд и предстоящите първични избори на 9 август, които биха могли да определят неговия наследник, правят срещата от Скот ненужна.

Бившият началник на кабинета на Донован, Чарити Кларк, и прокурорът на окръг Вашингтон Рори Тибо се борят за номинация на демократите за AG. В първичните избори участват още прогресивният кандидат Елайджа Бергман и многогодишният кандидат от републиканската партия Х. Брук Пейдж.

Ако Кларк спечели първичните избори на Демократическата партия на 9 август, тя ще бъде в добра позиция да бъде избрана през ноември. Назначаването на Йънг означава, че ако това се случи, Кларк ще бъде лишена от възможността да каже, че е първата жена AG във Върмонт.

Лезак отбеляза няколко случая, в които Скот преди това е назначавал назначения в съответствие с партийната принадлежност в името на „стабилността“.

„Предполагам, че „стабилността“ и шестте години „спазване на традицията“ излизат от прозореца, когато републиканците могат да заграбят властта“, пише Лезак.