Преглед на SteelSeries Apex Pro Mini: Клавиатура за ентусиаст

By | June 21, 2022
SteelSeries Apex Pro Mini Wireless на розов фон.

SteelSeries Apex Pro Mini Wireless

MSRP 240,00 долара

„Ако можете да си позволите цената, SteelSeries Apex Pro Mini Wireless може да е най-добрата клавиатура за игри, която можете да закупите.

Професионалисти

 • Уникални превключватели Omnipoint 2.0

 • Двойни входове за задействане

 • Перфектен размер за геймърите

 • Задоволително изживяване при писане и игра

 • Bluetooth и 2.4GHz връзки

Против

 • Ненужно скъпи

 • SteelSeries GG е малко объркващо

 • 60% ограничават случаите на използване

SteelSeries навлиза в царство, в което никога досега не е влизало – наскоро начертаната земя на 60% игрови клавиатури. Използвайки своя все по-популярен Apex Pro като шаблон, SteelSeries намали размера на своя флагман, за да създаде клавиатура, която отговаря на нуждите (и пространството на бюрото) на геймърите през 2022 г. SteelSeries отиде по-далеч от изтеглянето на клавиши, поради което Apex Pro Mini и Apex Pro Mini Wireless са сред най-добрите игрови клавиатури, които можете да закупите.

Това обаче не означава, че това е най-добрата клавиатура за вас. Превключвателите Omnipoint от второ поколение и двойните безжични връзки са големи точки за продажба на Apex Pro Mini Wireless, но непосилно високата му цена означава, че трябва да пазарувате за други опции, преди да се спрете на първата игрална клавиатура с малък форм-фактор на SteelSeries.

Цена

SteelSeries Apex Pro Mini и Pro Mini Wireless заедно.
Джейкъб Роуч / Дигитални тенденции

Преди да стигнем до който и да е аспект на Apex Pro Mini и Apex Pro Mini Wireless, трябва да поговорим за ценообразуването. Apex Pro Mini струва $180, а безжичната версия е $240. Това е най-скъпата 60% клавиатура за игри, която можете да закупите, поне сред масовите марки. Corsair K65, скъпа клавиатура сама по себе си, е само $110 за сравнение.

В много случаи дори не е близо. ROG Falchion NX на Asus е безжичен и $150, почти $100 по-малко от това, което SteelSeries иска. А кабелното HyperX Alloy Origins Core се продава само за $70, $110 по-малко от кабелния Apex Pro Mini. Скъпо е и в сравнение със собствените предложения на SteelSeries. Пълноразмерният Apex Pro, който се предлага с опора за китките и OLED дисплей, е само с 20 долара по-скъп от Apex Pro Mini.

SteelSeries Apex Pro Mini Wireless е направо ужасна стойност.

Искам да премахна това, защото обичам тази клавиатура. Страхотен е и лесно бих го препоръчал, дори ако беше малко по-скъп от конкуренцията. Но това е направо ужасна стойност. Това е клавиатура за упорити ентусиасти, които нямат нищо против да хвърлят малко пари за първокласни периферни устройства. Ако искате сделка, не забравяйте да прочетете нашия обзор на най-добрите бюджетни механични клавиатури.

Дизайн

SteelSeries Apex Pro Mini Wireless в сравнение с клавиатура в пълен размер.
Джейкъб Роуч / Дигитални тенденции

Трудно е да се разбере колко малка е 60% клавиатура, докато не я вземете с една ръка. Apex Pro Mini е широк 11,5 инча, висок 1,6 инча и дълбок 4 инча и достига малко над един паунд. Това го прави по-малък от Razer Huntsman Mini, но малко по-тежък от Asus ROG Falchion. Допълнителната тежест вероятно се дължи на алуминиевата рамка, която използва клавиатурата, въпреки че се чувства далеч от тежка, когато е подредена срещу клавиатура в пълен размер.

Изгледът е основен, но аз съм фен. Има изящно лого на SteelSeries отпред на клавиатурата, както и лого на гърба. Apex Pro Mini Wireless е толкова основен, колкото и клавиатурите за игри, но малките щрихи на марката все още го правят да се чувства по-премиум от черен пластмасов правоъгълник.

Слизането до 60% форм-фактор идва с жертви, а именно клавишите със стрелки. Много предпочитам 65% форм-фактор със специални клавиши със стрелки, но SteelSeries не ви оставя на студено с Apex Pro Mini. Той има „Мета“ слой, който можете да активирате с клавиша SteelSeries, който отваря медийни бутони, клавиши със стрелки, функции и много други. Още по-добре, можете да зададете всеки ключ за всяка функция в мета слоя чрез SteelSeries GG.

Въпреки че предпочитам 65% за ежедневна употреба, няма съмнение, че този малък форм-фактор е отличен за игри. Apex Pro Mini е само малко по-дълъг от две геймърски мишки, но от край до край, ви позволява да позиционирате клавиатурата точно където искате, като оставяте достатъчно място на бюрото. Това е обратното изживяване на Asus ROG Strix Flare II, което е почти толкова широко, колкото моят монитор за игри.

Свързване и портове

Превключвател за двойна връзка на SteelSeries Apex Pro Mini Wireless.
Джейкъб Роуч / Дигитални тенденции

Безжичната версия на Apex Pro Mini е с $60 повече от кабелната версия, но печели тази допълнителна цена. Имате избор между Bluetooth и 2.4GHz безжична връзка, а версията с ниска латентност изглежда сякаш използвате кабел. SteelSeries твърди 40 часа живот на батерията, но вероятно ще получите много повече благодарение на автоматичния режим на заспиване на клавиатурата.

Подобно на други периферни устройства на SteelSeries, режимът на заспиване не е перфектен (прочетете нашия преглед на SteelSeries Aerox 9 Wireless за повече). Има забавяне, когато събудите клавиатурата, тъй като тя реагира на ключа. Това е около секунда или две на Apex Pro Mini, което го кара да се чувства много по-малко бърз от безжична клавиатура като Logitech G915 TKL.

Когато батерията се изтощи, можете да заредите Apex Pro Mini с USB-C порта на гърба на клавиатурата. Той се намира до превключвателя за връзка, който ви позволява да превключвате между Bluetooth и 2.4GHz или да изключвате клавиатурата.

Превключватели Omnipoint

Omnipoint превключва SteelSeries Apex Pro Mini Wireless.
Джейкъб Роуч / Дигитални тенденции

Освен факта, че това е първата 60% клавиатура от SteelSeries, Apex Pro Mini също се откроява като първата клавиатура, използваща механичните превключватели Omnipoint 2.0 на компанията. Първата версия дебютира на Apex Pro в пълен размер и SteelSeries казва, че тази версия 2.0 предлага 11 пъти по-бързо време за реакция, 10 пъти по-бързо време за задействане и е два пъти по-издръжлива от „стандартните механични клавиатури“.

И за моя изненада, всъщност мога да потвърдя някои от тези твърдения. За издръжливост, превключвателите Omnipoint 2.0 гарантират, че предлагат 100 милиона натискания на клавиш (двойно повече от това на традиционния превключвател Cherry MX), а за задействане превключвателите Omnipoint 2.0 могат да слязат до 0,2 мм. Това се сравнява с малко над 1 мм при най-бързите механични превключватели.

Apex Pro Mini се чувства като мечта за геймърите.

Тази точка на задействане е това, което отличава превключвателите Omnipoint 2.0. Можете да го регулирате от 0,2 мм до 3,8 мм по цялата дъска или за всеки ключ. И работи. Намалих всичко до 0,2 мм и изглеждаше, че всичко, което трябваше да направя, беше да сложа пръст върху ключ, за да регистрира вход. Ужасно е за писане, но за игри? Apex Pro Mini се чувства като сън.

Razer също има регулируемо задействане на своя Huntsman Mini Analog, но не е толкова ниско, колкото предлага SteelSeries. Рядко ще използвам 0,2 мм като сила за задействане на клавиатурата, но ми хареса да спускам под 1 мм диапазони на моята интервална лента и клавишите WASD, докато играя игри. Усеща се като съвсем различен начин на игра и никога не съм имал проблеми с удвоени или пропуснати входове.

Производителност на игри и писане

Символи на SteelSeries Apex Pro Mini Wireless.
Джейкъб Роуч / Дигитални тенденции

След като конфигурирах точките си за задействане, летях, когато играех игри на Apex Pro Mini. Особено ми хареса да го използвам в бързи стрелци — Destiny 2, Doom Eternal, Valorant — където ниската точка на задействане се чувстваше сякаш прави голяма разлика. Използването на клавиатурата извън игрите обаче е малко неприятно.

Форм-факторът 60% има всички необходими клавиши (минус клавишите със стрелки), но използването на един като ежедневен драйвер не е идеално. Не че клавишите са по-малки, а фактът, че няма допълнителна дъска под ръцете ви. Аз подсъзнателно балансирам ръката си върху горната част на клавиатурата, когато натискам цифрови клавиши, например, и 60% клавиатура като Apex Pro Mini разкрива тези дръжки. Установих, че имам повече пропуски с печатни грешки при писане за дълго време, което допълнително доказва, че Apex Pro Mini е първо игрална клавиатура.

Все още е удоволствие да пишете, когато става въпрос за усещане. Превключвателите Omnipoint са линейни с едър, кух звън, който не е твърде разсейващ. Те отново са за игра първо и за писане на второ място, но превключвателите Omnipoint не се чувстват като поредното измисляне на Cherry или Kailh.

Софтуер SteelSeries GG

SteelSeries GG с двойни настройки за задействане.
Джейкъб Роуч / Дигитални тенденции

Обединяването на всичко в Apex Pro Mini е SteelSeries GG – действително дефектен софтуер, въпреки колко много функционалност отключва за Apex Pro Mini. Започвайки с доброто, GG ви дава пълен контрол върху свързването на клавиши както на основния слой, така и в мета слоя, и можете да свържете отново клавишите към макроси, контроли на приложения, преки пътища на ОС и много други.

Освен това, което бихте очаквали от клавиатура за $200, GG също ви позволява да настроите двойни връзки и двойни задействания. Тези две функции са едни от най-интересните опции в SteelSeries GG. Двойните свързвания ви позволяват да свържете отделна команда при освобождаване на ключа, докато двойното задействане ви позволява да зададете отделни входове за различни точки на задействане.

SteelSeries GG ви позволява да извършвате основно всеки вход от компютър и обикновено няколко такива, с едно натискане на клавиш.

Трудно е да се подценят обхвата на възможностите с тази настройка. Предполагам, че повечето хора просто ще използват клавиатурата както обикновено, но мощността, която GG предлага, е голяма работа за тези, които имат много специфични случаи на употреба. Лесно изпълними макроси в любимите ви MMO, цяла дъска с преки пътища за производителност или дори ред клавиши, предназначени за усъвършенствани трикове на Excel — можете да изпълнявате основно всеки вход от компютър и обикновено няколко такива, с едно натискане на клавиш.

Хубаво е, че връзките на клавишите са толкова страхотни, защото останалата част от SteelSeries GG е неудобна. Двигателят за RGB осветление работи с различни различни ефекти, но не е толкова гъвкав като Corsair iCue (а цветовете в GG не са представителни за цветовете на вашата клавиатура). Вграденият макрорекордер работи, но не е толкова интуитивен като Logitech G Hub. Списъкът продължава.

Най-големият ми проблем с GG обаче е колко подуване има. Има специална секция за подаръци, например, а секцията Моменти улавя моменти от ключов геймплей в поддържани игри (което вече прави софтуерът на AMD и Nvidia). Освен това трябва да създадете акаунт в SteelSeries, за да използвате дори приложението, а началната страница служи като списък с плочки за рекламиране на други продукти на SteelSeries (вместо, знаете, тези, които сте свързали). GG е дефектен софтуер, който, за съжаление, е необходим за отключване на потенциала на Apex Pro Mini.

Нашето мнение

SteelSeries Apex Pro Mini Wireless е чудовищна игрална клавиатура, която прави всичко, което могат да направят най-добрите клавиатури и повече. Превключвателите Omnipoint са най-голямата точка за продажба, дори и да не оправдават напълно безумната цена на клавиатурата. Бих купил тази клавиатура, но само с пълно съзнание, че е ненужно скъпа.

Има ли алтернативи?

Въпреки че няма други клавиатури с превключватели Omnipoint 2.0, има някои подобни опции от конкурентите на SteelSeries:

 • Аналог на Razer Huntsman V2: По-евтино от Apex Pro Mini и се предлага с регулируема точка на задействане. Въпреки това нямате толкова много място за настройка и няма налична безжична версия.
 • Asus ROG Falchion NX: Малко по-голяма 65% клавиатура, която все още е супер малка и се предлага с безжична връзка. Липсва му Bluetooth, но е много по-евтин от Apex Pro Mini.
 • HyperX Alloy Origins 60: Значително по-евтино от Apex Pro Mini, като същевременно се предлага с истински механични превключватели и 60% форм-фактор. Ако не ви пука за всички звънци и свирки и искате клавиатура, която точно върши работа, това е за теб.

Колко ще продължи?

SteelSeries казва, че неговите превключватели Omnipoint са гарантирани за 100 милиона натискания на клавиши всеки. Това означава, че Apex Pro Mini ще ви издържи, докато не решите да надстроите.

Трябва ли да го купите?

да. Той носи нещо уникално на масата, дори в света на клавиатурите за игри от висок клас – и дори на небесната си цена. Клавиатури като Logitech G915 TKL доказват, че високата цена не е смъртна присъда, но все пак има няколко други страхотни 60% игрови клавиатури, които са с $100 по-евтини от Apex Pro Mini.

Препоръки на редакторите
See also  New World 1.4.4 Update Coming Soon, Patch Notes Released